top of page
Search
Writer's picturehila rosenberg

חמשת השלבים בתכנון כספי של פרידה

Updated: Jan 22, 2023

״אנחנו לא מצליחים לסגור את החודש אז איך אסתדר אם/ כשניפרד״.. נשמע לכם מוכר?


זה מזמן כבר לא עניין של גובה המשכורת, אלא איך ההתנהלות הכספית (ליתר דיוק: כמה הוצאנו..)


בשנים האחרונות יותר ויותר זוגות רוצים להיפרד אבל משהים את ההחלטה בגלל העניין הכספי. בין אם מדובר בעול של שכירות נוספת של הפרדת הבתים על אותו גובה משכורות ובין אם זה עניין של הוצאות על איבזור הבית הנוסף.


מאיפה מתחילים?

ריכזנו עבורכם 5 כללי אצבע, שעוזרים לזוגות רבים להיערך לפרידה עם פחות חששות כלכליים:


שלב ראשון וחיוני ביותר, הוא המודעות וההכרה שיש בעיה בהתנהלות הכלכלית וההפנמה, שכל פתרון שלא יהיה (למעט זכיה בלוטו או ירושה פתאומית), כרוך במאמץ ושינוי משמעותי של הרגלי צריכה והתנהלות של כל בני הבית, כולל חיית המחמד.. וגם- שאין פרות קדושות (כמו לעבור לגור בשכונה אחרת במחירים פחות גבוהים, זה קשה מאוד לחשוב על זה וזה לא אומר שזה יהיה הפתרון שלכם, אבל בהחלט יש מקרים שזו הדרך הטובה ביותר לצאת מהמינוסים וההלוואות). ההפנמה לבדה בלי הנכונות להירתם ולשנות כל מה שצריך אינה מספיקה, לצערי. אם קשה לכם לעבור לשלב ההירתמות מכל סיבה שהיא, אני ממליצה לשקול להתייעץ עם מטפל מקצועי.


בשלב השני, עליכם להתחיל לתרגל רישום הוצאות. תתחילו בהכנת רשימת הכנסות והוצאות שיש לכם ביום יום. לאלו מכם שמסתדרים עם טבלאות אקסל, יש באינטרנט שפע של דוגמאות להורדה חינמית, שיכולות מאוד לעזור. לאלו מכם שלא, תתרגלו לכתוב על פתקים או דף. הפירוט של ההוצאות מצוי באפליקציה של הבנק, של כרטיסי האשראי ולמי שמוציאים במזומן- לנסות ככל שאתם יכולים לרשום מזכרון ומעתה- ממליצות בחום להתחיל לתעד בפתק בנייד כל הוצאה במזומן.


בשלב השלישי, כדי להטמיע טוב יותר את התהליך, תכינו רשימת הוצאות נפרדת לכל אחד מכם, שכוללת את כל ההוצאות שאתם יכולים לצפות שיהיו אחרי שתפרידו בתים. איך עושים את זה? מחשבים פחות או יותר את ההוצאות (שכירות, מסים וכל הוצאה שתהיה גם בבית השני כגון סופר, סלולרי וכו׳) ולוקחים בחשבון שיהיו סעיפים שיגדלו (סופר, שכירות) ויהיו סעיפים שיהיו מעתה נמוכים יותר, כמו חשמל, ביגוד והנעלה וכד׳. תזכרו לקחת בחשבון גם את ההוצאות של הילדים- חוגים, טיפולים, ביטוחים, ספרי לימוד וכד׳- שיתחלקו ביניכם (לפי מה שיוסכם ביניכם בתהליך הגישור).


השלב הרביעי: ״קשה באימונים, קל בקרב״. תתחילו סימולציה לפני שמפרידים בתים. היתרון הגדול- יש מרווח לטעויות של מתחילים. אחרי ההפרדה נהיה יותר מורכב לספוג בלת״מים או הוצאות שנשכחו בתכנון המחודש (סעיף 3). בסימולציה קחו בחשבון את המצב הכספי שיהיה אחרי ההפרדה, כולל ההוצאות שיהיו בדירה השניה ושימו את הכסף בחסכון בצד. זה לא קל. זה דורש היערכות והירתמות של כולם. זה נותן תמונת מצב ריאלית וזה מאפשר לכם להיווכח שזה אפשרי וזה הכי חשוב.


השלב החמישי, שלב הבדיקה החוזרת של עצמנו. כמו שבחיל האוויר עושים תחקיר אירוע כדי לשפר ולהפיק לקחים מה עבד ומה לא עבד, גם כאן- אחרי חודש התנסות, תראו איך התחזית שהכנתם של ההוצאות עמדה במבחן המציאות. תעברו שוב על הסעיפים עם הפערים ותראו איפה אפשר לצמצם כך שסך ההוצאות יסתכמו לסך ההכנסות.


אם אתם קוראים את הכללים וזה נראה לכם קשה, מעייף ודורש זמן- אתם לא טועים, להיפך. אבל בינינו, איזה שינוי משמעותי עשיתם בחיים שלכם בלי להשקיע מאמץ וזמן?

אנו מאתגרות אתכם לבחון את עצמכם, לנסות ליישם את הכללים. כמה שתהיו כנים עם עצמכם בתהליך, כך הניסוי יהיה מדויק ויכין אתכם לחיים בנפרד.


4 views0 comments

Comments


bottom of page